werkstuk Rotterdamse haven

 

Het ontstaan

Rotterdam is ongeveer 700 jaar geleden ontstaan: als een heel klein dorpje aan het riviertje De Rotte. In de Rotte werd in die tijd een dam gebouwd. De mensen daar hadden namelijk veel last van overstromingen. De naam van de stad Rotterdam komt natuurlijk van die dam die toen in De Rotte werd gebouwd. Helaas konden er door die dam geen schepen meer langs. De lading van de schepen die bij de dam kwamen werd daarom overgeladen op een ander schip. Dat schip voer er dan verder mee en bracht de lading waar die moest zijn. In het begin bestond die lading uit vis. Er kwamen eigenlijk alleen nog maar vissersboten langs. De vissers vingen haring. De haring moest worden overgeladen. In 1350 werd er een haven gebouwd, de eerste haven. Hij heette Haringhaven. Daar legden de vissersboten aan en werd er handel gedreven. Door de haringvisserij groeide Rotterdam uit tot een stad. In 1600 was de haven al best groot; er konden toen ongeveer 100 schepen liggen. Rotterdam is niet alleen door de dam in de Rotte een grote stad met een grote haven geworden. Rotterdam ligt aan de delta van de Rijn, de Maas en de Schelde. Dit zijn in de geschiedenis belangrijke en drukbevaren rivieren geweest. De Haringhaven werd al gauw te klein. Er werden steeds meer havens bijgebouwd. In de zeventiende eeuw stonden die havens in verbinding met de Waal, de Rijn en de Maas. De havens waren zo gelegd dat de schepen konden lossen bij de koopmanshuizen op de kade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              


 

Wederopbouw

De Tweede Wereldoorlog was voor de Rotterdamse haven een moeilijke periode. Bombardementen en verwoestingen zorgden voor veel schade aan de Rotterdamse haven. De schade was het verlies van 35% van de kademuren, 45% van de overslagcapaciteit en 30% van de opslagruimte. Na de bevrijding werden alle inkomsten binnengehaald en de haven kreeg alle voorrang. In 1947 werd er een plan gemaakt voor een nieuw havengebied, namelijk: de Botlek. Een paar jaar later werd dit plan uitgevoerd en binnen negen maanden was heel dit gebied al vol met allemaal bedrijven die te maken hadden met de haven. Toen ging het weer een stuk beter met de haven. Maar er waren alsnog sporen te vinden van de tweede wereldoorlog. Bijv. hijskranen liggen in puin of gezonken schepen op de bodem van de zee. Dat moest dus ook nog opgelost worden. De hijskranen werden opgeruimd en er werden nieuwe (modereren) voor in de plaats gezet. De schepen werden met speciaal daarvoor gemaakte schepen van de bodem af gehaald. Dit plan was al snel af want dit was een van de weinige manieren om weer snel aan veel geld te komen. De haven van Rotterdam kreeg voorrang. Het herstel van deze haven was erg belangrijk. Na de oorlog ging het zichtbaar beter met de haven. Omdat de handel met het achterland weer goed ging, ging het ook snel weer goed met Nederland.


 

De haven word te klein

 

Na een tijdje werd de haven te klein er moest dus uitgebreid worden. Maasvlakte 1 werd aangelegd. Om de Maasvlakte te maken moest er van zee land worden gemaakt. Dat is een specialiteit van Nederland. Dat gaat met hele grote schepen waar heel veel zand in het laadruim zit. Dat wordt omhoog gepompt. Zo wordt dat dus in de zee gespoten. Zo is Maasvlakte 1 ontstaan. Het centrum van Rotterdam ligt wel ruim 40 kilometer verder op. In 1973 legde de eerste schepen aan.

Ook is de Botlek aangelegd dat is ook weer een polder. Die is op de zelfde manier aangelegd als Maasvlakte 1. Ook ligt een deel van de Botlek op het eiland Rozenburg. De Botlek is aangelegd van 1954 tot 1960. De Botlek staat vol met opslag tanks voor olie. Ook is er de mogelijkheid om bulkgoederen op te slaan.

De Europoort si een industrie en havengebied ten zuiden van de Nieuwe Waterweg. Ook ligt het ten westen van de Botlek. Ook dit is aangelegd op het eiland Rozenburg. Om dit aan te leggen zij boerderijen, huizen en het vogelrestvaat gelijk gemaakt met de grond. Dit was het dorp Blankenburg (400 inwoners).

Ook wordt op dit moment Maasvlakte 2 aangelegd maar dat ga ik verder behandelen in een ander hoofdstuk.

 


 

Machines in de Rotterdamse haven

CONTAINER2-HAVEN-HIJSKRAAN.jpgIJzererts en ruwe olie waren jaren lang de belangrijkste grondstoffen die via de Rotterdamse haven werden aangevoerd. Maar dat verandert ongeveer 50 jaar geleden. Toen stapte de scheepvaart over op het gebruik van containers. En dat zijn waterdichte, metalen kisten met standaard afmetingen. Dus elke container is even groot. En dat is super handig, want dan maakt het niet uit wat er in zit. En dat maakt de overslag van schip naar trein of naar vrachtwagen echt heel erg makkelijk, want de container past altijd. Die containers worden met speciale machines aan land gehaald. Het lijken een beetje op een hijskraan. Met de speciale afmeting om de container te pakken en aan wal te zetten. Als hij eenmaal aan wal is worden ze door speciale karretjes gesoldeerd. Die karretjes worden niet bestuurd maar ze rijden zelf. Dan staat de container op zijn plek. Als hij daar eenmaal staat komen de douane checken of de goede inhoud er in zit. Als dat zo is worden de container door die soort hijskraan opgepakt deze kan wel rijden. En worden ze op een vrachtwagen, trein of op een binnenvaart schip gezet.

 

 

 


 

Schepen

Knock_Nevis.jpgIn de Rotterdamse haven leggen per dag vele schepen aan of varen weg. Dat zijn heel veel verschillende bijv. containerschepen, olietankers enz. de grootste olietanker was de Knock Nevis. Met een afmeting van eenlengte van 458,45 meter. Hier kon de Eiffeltoren met gemak 1,5 keer op zijn kant op liggen. Het schip was veel groter dan het Amerikaanse vliegdekschip USS Enterprise. De Knock Nevis had een breedte van 68,86 meter en een diepte van 24,61 meter. Het schip werd aangedreven door stoomturbines en had een vermogen van 50.000 pk.Het schip is ondertussen (2009) gesloopt, maar er is momenteel geen schip dat zijn maten overtreft. De gemiddelde olietanker is 96 meter lang 14 meter breed.

Ook zijn er containerschepen die verschrikkelijk groot. De grootste is de Marco Polo met afmetingen van 396 meter lang 45 meter breed. Dat schip is een keer naar Rotterdam gekomen. Op 16 december 2012. De Knock Nevis was dus nog groter.

Ook heb je binnenvaart schepen, die meren ook aan in Rotterdam. Vanaf daar varen ze bijvoorbeeld door naar Amsterdam. Deze schepen varen alleen in Nederland en varen niet naar het buitenland. Zo kunnen containers vanaf de haven via treinen, vrachtwagens of binnenvaart schepen vervoert.


Waarom is de haven zo belangrijk voor Nederland

350px-Rotterdam_harbour_by_night.jpgNederland is ook in deze tijd een belangrijk handelsland. Als er één plek is waar je dat heel goed kunt zien, is het wel Rotterdam. Rotterdam ligt aan de Noordzee in de delta van grote Europese rivieren. De haven is voor grote zeeschepen bereikbaar. In het achterland (onder meer Duitsland) wonen op een dag rijden wel honderd miljoen mensen. Daarom is Rotterdam de natuurlijke plek voor de belangrijkste haven van Europa. Zonder deze haven was Nederland een stuk minder rijk.Ook in de laatste veertig jaar is de haven steeds gegroeid. Daarom zijn Europoort en de Maasvlakte aangelegd. Doordat er over de hele wereld steeds meer spullen worden vervoerd, worden ook andere havens belangrijk.De Nederlandse regering wil dat de haven van Rotterdam een belangrijke wereldhaven blijft. Net als Schiphol is Rotterdam een knooppunt voor onze handel met het buitenland. De regering doet dus veel voor de haven en zorgt dat de haven goed bereikbaar is. Daarom is de Betuweroute bijvoorbeeld aangelegd. Dat is een nieuwe goederenspoorlijn tussen Rotterdam en Duitsland. Het is één van de projecten om de haven klaar te maken voor de toekomst.

 

 


 

Maasvlakte 2

maasvlakte nu.jpegc824d1bd54ad6dc11401900979eea9d5.jpegZo’n 30.000 jaar geleden leefde wolharige mammoeten, steppewisten, reuzenherten, wolharige neushoorns en vele andere diersoorten op de huidige Noordzeebodem. Tijdens de aanleg van MV2 worden de botten van deze dieren ook vaak boven water gehaald door de sleephopperzuigers die zand op zuigen voor MV2. Er worden dan ook veel tanden wervels en botten gevonden. Want in totaal is er voor MV2 rond de 365 miljoen kubike meter zand nodig. Daar mee kan je de kuip (voetbal stadion Feijnoord) 250 keer tot de nok toe vullen. De nieuwe haven komt al goed in vorm. De harde en zachte zijn al klaar. Eind 2012 werden de wegen en sporen op maasvlakte 2 geopend. Nu is er zelfs al toegang! Rotterdam is een belangrijke Europese container haven. De overslag groeide de afgelopen jaren in hoog tempo en dat geldt ook van de omvang van de containerschepen. Daarom komt Maasvlakte 2 ook. Vooral voor opslag voor containers. In het noordwesten van Maasvlakte 2, waar de schepen via de vaargeul de haven in varen is plaats voor een harde zeewering. Die zeewering wordt 3,5 kilometer lang en heeft een kruinhoogte van ongeveer 14 meter.  Voor deze zeewering worden betonblokken geplaatst van 2,5x2,5x2,5 meter geplaatst. Dat vormt een harde zeewering. De Maasvlakte moet in 2035 helemaal klaar zijn. Dan moet hij er zo uitzien! Maar nu ziet hij er nog zo uit                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

 

 

 

 

Zelf vind ik de Maasvlakte een mooi nieuw stukje Nederland. Maar ik vind niet dat het nodig is. De haven is al groot genoeg.